top of page

Care este cea mai buna membrana bituminoasa pentru hidroizolatii terase?


Care este cea mai buna membrana pentru hidroizolatii terase.

Care este cea mai buna membrana bituminoasa?


Raspunsul este unul singur: atunci cand alegi o membrana, este crucial sa iei in considerare garantia oferita de producator, care ar trebui sa fie cea mai mare posibila, precum si durata de viata a acesteia. Este important sa optezi pentru o membrana care sa ofere o longevitate ridicata, deoarece acest aspect este unul dintre cele mai importante criterii de selectie atunci cand vine vorba de alegerea unei membrane potrivite pentru nevoile tale. Asigura-te ca acorzi atentie acestor aspecte esentiale pentru a lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste achizitionarea unei membrane de calitate superioara.


Restul este marketing, Varietate de denumiri care mai de care mai pompoase. Unele se vand la kg sau la mm grosime, altele au ardezie sau nu, altele rezista de la -30 la 120 grade C. Nu conteaza ce tipuri de proiecte de hidroizolatii trebuie sa fie finalizate. Toate proiectele sunt aproape la fel, variaza doar stratigrafia. Important este ca membrana bituminoasa trebuie sa ofere o protectie indelungata impotriva infiltratiilor. Lucru valabil incepand de la un simplu garaj pana la un proiect mai amplu.

Hidroizolatiile reprezintă un aspect crucial în construcții, indiferent de dimensiunea sau complexitatea proiectului. Alegerea unei membrane bituminoase de calitate este esențială pentru asigurarea unei protecții durabile împotriva infiltratiilor de apă. Aceste membrane sunt disponibile într-o varietate de specificații, de la rezistența la temperaturi extreme până la grosimea și compoziția materialului. Deși pe piață există o gamă diversificată de produse, este important să se acorde atenție calității și performanței acestora, în detrimentul unor denumiri pompoase sau a promisiunilor de marketing. Indiferent dacă este vorba de impermeabilizarea unui simplu garaj sau a unei construcții mai complexe, o membrană bituminoasă de încredere poate face diferența în prevenirea problemelor legate de infiltratii și asigurarea durabilității lucrării.


Pe scurt.

Performanta si calitatea unei membranei depind de trei factori: calitatea bitumului, procentul si tipul de aditiv din masa membranei, precum si densitatea si tipul armaturilor din compozitie.


In Europa si in lume exista unele membrane bituminoase care sunt recunoscute pentru performanta lor deosebita si durabilitate, cum ar fi membranele aditivate cu APP (Atactic Poli Propilena). Acestea sunt din gama IKO si Derbigum. Ele sunt ideale pentru proiecte de hidroizolatii pentru aproape toate conditiile climaterice. De asemenea, pot fi aplicate cu usurinta pe suprafete curbe sau neregulate. Faptul ca ele se aplica in sistem monostrat, minimalizeaza necesitatea materialelor si a manoperei suplimentare. Practic un singur strat de membrane bituminoase, este echivalentul a doua sau trei straturi.

Membranele bituminoase aditivate cu APP sunt cunoscute pentru rezistenta lor la variatiile de temperatura si la conditiile meteo nefavorabile. Acestea ofera o protectie de lunga durata impotriva infiltratiilor de apa si a altor factori care pot afecta structura cladirilor. Fiind flexibile, aceste membrane se pot adapta usor la orice forma de acoperis, asigurand o etanseitate deplina. In plus, aplicarea acestor membrane bituminoase este un proces simplu si rapid, reducand timpul necesar pentru finalizarea proiectului de hidroizolatie. Prin utilizarea acestor materiale de inalta calitate, se asigura o durabilitate sporita a acoperisului sau a structurii protejate impotriva umezelii si a altor factori agresivi din mediu. Astfel, alegerea membranelor bituminoase aditivate cu APP precum cele din gama IKO si Derbigum reprezinta o solutie eficienta si fiabila pentru proiectele de hidroizolatie, indiferent de conditiile climatice sau de forma suprafetei de acoperire.


In discutiile cu antreprenorii de specialitate, este important sa acordati atentie detaliilor legate de membranele prezentate in oferta lor. Desi acestia ar putea sustine ca produsele pe care le propun sunt cele mai vandute, este esential sa intelegeti contextul in care acestea sunt utilizate. De exemplu, membranele pot fi populare pentru reparatii la structurile vechi de hidroizolatii, dar nu neaparat pentru constructii noi. Este crucial sa va intrebati cati proprietari sau asociatii de proprietari aleg sa refaca terasele chiar si dupa doar 5 ani de la aplicarea initiala a hidroizolatiei.

Mai mult decat atat, este important de retinut ca programele de reabilitare a blocurilor de locuinte prevad garantii limitate pentru lucrarile de hidroizolatie a terasei, de obicei doar doi ani. Este recomandat sa va informati cu privire la gama de produse utilizate, precum cele de la Arco si de la General Membrane, pentru a lua decizii informate si sustenabile in ceea ce priveste lucrarile de hidroizolatiii terase.


Totusi, pentru longevitate alegerea membranelor pentru finalizarea proiectelor de hidroizolatii terase trebuie sa se faca in baza a celor mai importanti patru factori:

  • Garantia acordata de catre producator,

  • Durata de viata stabilita,

  • Rezistenta la UV,

  • Rezistenta climatica,

  • Protectia la foc,

  • Costurile de exploatare.


Cu totii stim ca calitatea costa. Este important sa luati in considerare sfaturile si recomandarile unui adevarat specialist in hidroizolatii, a un inginer. Mare atentie. Pe piata sunt o multitudine de firme care executa hidroizolatii. Propietarii lor sunt fosti sefi de echipa sau simpli executanti care si-au luat soarta in propriele maini. Multi dintre ei au o mica calificare, crezand ca este simplu sa lipesti cu arzatorul o membrana. Suntem siguri ca sunt plini de bunavointa, dar in cele mai multe cazuri, punerea in opera a membranelor se face cum cred ca este mai bine, fara sa se tina seama de detaliile de executie la inchideri.


Este esential sa intelegeti ca o hidroizolatie corecta nu este doar o chestiune de estetica sau de a economisi bani pe termen scurt. O izolatie de calitate este cruciala pentru protectia structurii unei cladiri impotriva infiltratiilor de apa si a umiditatii, care pot cauza daune grave pe termen lung. De aceea, alegerea unei firme specializate in hidroizolatii, condusa de profesionisti cu experienta si cunostinte solide in domeniu, este esentiala pentru asigurarea unei lucrari bine facute si durabile.

Un adevarat specialist in hidroizolatii nu doar ca va executa lucrarea conform standardelor de calitate, dar va oferi si consultanta personalizata in functie de nevoile specifice ale proiectului dumneavoastra. Acesta va analiza atent fiecare detaliu al lucrarii, inclusiv inchiderile, pentru a se asigura ca solutia aleasa este cea mai potrivita si va oferi protectia necesara impotriva apei si a umezelii. In concluzie, investitia intr-o hidroizolatie de calitate, realizata de profesionisti competenti, va asigura nu doar un mediu mai sigur si mai sanatos in cladirea dumneavoastra, dar va contribui si la mentinerea valorii acesteia pe termen lung. Nu neglijati importanta unei hidroizolatii bine facute si consultati intotdeauna un specialist inainte de a lua o decizie in acest sens.


Natura bitumului din compozitia membranelor bituminoase.


Pentru imbunatatirea proprietatilor bitumului, membranele se aditiveaza cu SBS (stirenbutadienstiren) sau APP (polipropilena atactica). Astfel, amestecul obtinut permite membranelor sa capate caracteristici fizico-chimice superioare.


Aditivarea cu APP este mult superioara celei cu SBS, are o rezistenta marita la actiunea razelor UV, si nu permite membranelor sa crape si sa se dezlipeasca de pe stratul suport. Piata locala este plina de membrane bituminoase APP. Intrebarea este ce procent de aditiv se regaseste in masa membranei. Va spunem noi, intre 5 si 7%. S-a descoperit stintific ca pentru o calitate cat de cat normala, minimum de aditiv APP trebuie sa fie de 20%. O valoare mica conduce la o oferta mica de pret.


Temperatura de lucru si finisajul.


Temperaturile de lucru sunt mai mari in cazul membranelor bituminoase aditivate cu APP, conferindu-le rezistente foarte mari. este adevarat structurile cu membranele APP sunt mai rigide, dar fata de cele cu SBS detin o comportare mult superioara in timpul verilor calduroase, a iernilor geroase si a furtunilor. Nu crapa, nu se dezlipesc si nu migreaza de pe stratul suport. Mai simplu spus, nu devin "cartoane".


Procentul de APP din masa bitumului influenteaza considerabil rezistenta membranelor bituminoase la razele UV. In cazul membranelor IKO sau Derbigum, procentul de APP este intre 28 si 31%.


Membranele aditivate cu SBS nu au protectie la UV. De aceea, ele se finiseaza cu paiete de ardezie. In cazul membranelor aditivate cu APP, ardezia are rol decorativ (rosu, verde, etc). In plus, membranele aditivate cu SBS nu sunt recomandate pentru climatul tarii noastre, intrucat la variatiile mari de temperatura in intervale mici de timp, acestea se deterioreaza.Membranele bituminoase de regula sunt armate cu:

  • poliester, pentru rezistenta la sfasiere si la tractiune,

  • fibra de sticla, pentru stabilitate dimensionala,

  • cu doua armaturi (poliester si fibra de sticla) ca in cazul gamei Derbigum si Iko - strat final.


Pozitionarea armaturilor in masa lor este deasemenea foarte importanta, mai ales in cazul aplicarii cu flacara pe un strat rugos. Ideal este ca armaturile sa fie pozitionate in treimea superioara, astfel incat sa ramana indeajuns bitum necesar lipirii.


Acest lucru nu se regaseste la membranele de tip bricolaj (Bauder, Arco, Tehnicol, General Membrane, etc). Un rol important il are si densitatea armaturilor. Cu cat armaturile sunt mai dense, cu atat mai mult ele confera stabilitate dimensionala si rezistenta la rupere. De aceea la membranele bituminoase de mare performanta IKO sau Derbigum, nu o sa vedeti niciodata crapaturi, rupturi sau dezlipiri de pe stratul suport.Conform normativului de hidroizolatii NP 040, in structurile de hidroizolatii terase, membranele simplu armate vor fi aplicate obligatoriu bistrat, adica: - primul strat cu armatura din fibra de poliester si stratul final cu armatura din fibra de sticla. Adesea nu se tine cont de acest aspect. Iata un simplu exemplu aici. Multi antreprenori de hidroizolatii nu respecta nici detaliile de executie date de catre producatorul de membrane. Din aceasta cauza vedem cu hidroizolatia "migreaza", face valuri sau se dezlipeste de pe stratul suport.

In cazul membranelor APP cu dubla armatura, se va utiliza un singur strat, deci o singura manopera de executie. Membranele IKO si Derbigum, neavand folie termofuzibila se pot lipi si cu adeziv bituminos. In acest fel se castiga 1 mm in plus de hidroizolatie si se asigura o aderenta perfecta si continua pe stratul suport. In plus lipirea la rece ofera si o serie intreaga de avantaje.

RECAPITULATIE

In concluzie.


Alegerea membranelor se face in baza garantiilor acordate de catre producator (nu de catre executant) si a duratei ei de viata. Apropo. Duceti-va la un magazin de bricolaj si intrebati responsabilul de raion despre garantia membranelor comercializate de ei. Veti fi surprinsi de raspunsul primit. Garantia este data de executantul lucrarii, nu de catre producatorul de membrana.


De multe ori, o oferta mica de pret, ascunde o calitate indoielnica. Lucrarile de hidroizolatii terase fiind investitii in timp, cautati sa alegeti costurile si nu pretul. Astfel veti scapa de neplacerile din 5-7 ani, cauzate de infiltratii.


In articolul urmator cititi despre interpretarea carcteristicilor din fisele tehnice ale membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase. Credeti-ne multi propietari (patroni) de societati de hidroizolatii nici nu au auzit si nu cunosc aceste amanunte. Cititi articolul si faceti un experiment. Puneti intrebari "capcana" ofertantului. O sa fiti uimiti de raspuns.


Intelegem ca nu puteti deveni expert in hidroizolatii. Dar daca doriti sa demarati un proiect de hidroizolatie, contactati-ne cu incredere si noi suntem bucurosi sa va raspundem gratuit la intrebarile dvs.


Mult succes !

626 afișări

Comments


bottom of page