Hidroizolatii Terase Rezistente la Intemperii
Hidroizolatii Terase Rezistente la Grindina, la Furtuna si la UV
Hidroizolatii Terase Rezistente la Cod Portocaliu
Conditii de Mediu
Conditiile de mediu exterior la care sunt supuse hidroizolatiile sunt in general complexe si compuse dintr-un numar de factori si agenti, definiti prin nivel de severitate ce trebuie considerat in functie de zona de situare a constructiei. Astfel pentru realizarea proiectelor de hidroizolatii terase, in alegerea membranelor bituminoase se iau in calcul urmatoarele conditii de mediu:
-
Temperatura de lucru (scazute sau ridcate),
-
Variatia de temperatura (grade/minut) (de la 0.5 la 5 grade Celsius),
-
Presiunea vantului,
-
Debitul ploii,
-
Grindina,
-
Zapada,
-
Radiatia solara (UV) de la 300 la 1200 W/m2,
-
Substante chimice active (sare, dioxid de sulf, hydrogen sulfurat, oxizi de azot, ammoniac, clor),
-
Substante mecanice active (sediment, pulberi, etc).
Exemplificam cele mai importante.
Vant Puternic
- Cod Galben
Viteza vant (53 - 71 km/h)
- Cod Portocaliu
Viteza vant (71 - 89 km/h)
- Cod Rosu
Viteza vant (89 - 103 km/h)
Scala Beaufort
Ploaia
Ploaia se caracterizeaza prin urmatorii parametric fizici:
-
Intensitate,
-
Distributia,
-
Diametrului picaturii
-
Viteza de cadere
-
Temperatura picaturilor
Grindina
Grindina se caracterizeaza prin urmatorii parametric fizici ai boabelor de gheata:
-
Diametrul
-
Densitatea
-
Viteza de cadere
-
Energia la impact
Se iau in consideratie boabele de grindina cu dimensiuni mari ce au efect distrugator. Densitatea lor este de circa 900kg/m2. Viteza de cadere se determina prin formula V = 5.16 d.
Unde V este viteza de cadere in m/s si d este diametrul boabelor de grindina, exprimat in mm. Energia la impact este calculata in functie de masa boabelor si viteza lor de cadere.
Zapada
Densitatea zapezii cazute pe suprafete prezinta mari variatii
Zapada proaspata cazuta are o densitate variind intre 70 si 150 kg/m3, iar densitatea zapezi vechi, tasate variaza intre 200 si 400 kg/m3.
Zapada transparenta (asa zisa flescaiala) este o combinatie de vant cu zapada si poate avea densitatea intre 350 si 500 kg/m3.
Astfel pentru realizarea unor proiecte durabile de hidroizolatii terase, in alegerea membranelor bituminoase trebuia sa se tina cont de comportarea lor in timp la actiunea factorilor de mediu exemplificati mai sus. Fisele Tehnice si Declaratiile de Performanta ale membranelor bituminoase, contin valorile rezultatele in urma testelor efectuate de catre producator.
Punerea in opera prin utilizarea adezivului bituminoas de lipire la rece asigura o lipire continua si o aderenta perfecta a membranelor bituminoase pe stratul suport. Coroborat cu cele doua armaturi aflate in masa (180 - 240 g/m2), membranele IKO si Derbigum ofera structuri de hidroizolatii terase cu inalta stabilitate dimensionala sub actiunea vantului (gradul 9- Scala Beaufort), precum si rezistenta la grindina, la UV si la debite mari de apa.