top of page

Izolatia Termica a Mansardei.



Pentru reducerea costurilor cu energia termica si eliminarea pierderilor de caldura, izolarea podului sau a mansardei este absolut necesara. Eficienta izolatiei termice este data de materialul ales. Mansarda sau podul se pot izola termic cu polistiren EPS, XPS, vata minerala, spuma poliuretanica pulverizata, panouri rigide PIR sau cu celuloza.



Un material poate fi considerat adecvat pentru izolatie termica, daca valoarea conductibilitatii termice este de cel putin sau egala cu λ < 0,10 W/mK. Prin urmare, alegerea se va face în functie de conductivitatea termica (λ) si de grosimea materialului, ce da rezistenta termica dorita. Tinand cont ca mansarda dvs. este din lemn, indicat este ca izolatia termica sa fie putin supradimensionata, datorita inertiei mici a lemnului.

Valori de izolare (tabelul comparativ).


Tabel Comparativ Izolatie Termica
.pdf
Download PDF • 172KB



2. Factori externi de influenta a izolatiei termice.


Umezeala poate modifica valoarea coeficientului de conductibilitate termica λ. În conditii de umezeala, apa va inlocui aerul din porii materialului si va duce la marirea conductibilitatii termice. ​Polistirenul, vata de sticla, vata bazaltica si celuloza sunt foarte sensibile la umiditate. De aceea, cand facem finisarile cu rigips, cu lambriuri sau cu alte materiale, este foarte importanta montarea unui strat de separatie pe ambele parti (bariera de vapori). Lipsa acestui strat permite aparitia vaporilor de apa si in timp duce la aparitia mucegaiului.

Dezavantajul spumei poliuretanice pulverizate, este ca odata ce aceasta este afectata, reparatiile locale sunt greu de efectuat si nu sunt eficiente. Nu mai vorbim de faptul ca pentru o grosime de cel putin 70 mm, pulverizarea se va face in doua straturi.

Izolatia termica cu panouri rigide din PIR este solutia ideala pentru izolatia mansardelor si acoperisurilor. Montarea se face foarte usor, fara a mai fi nevoie de strat de separatie. Este insensibila la umiditate, la putregai si la mucegai. Avand un coeficient termic mult superior fata de alte materiale de izolatie termica, se pot folosi grosimi mai mici pentru acelas nivel de izolatie termica. Raportul este de 5/7.

O atentie deosebita trebuie acordata comportamentului lor la foc. Materiale se comporta diferit in prezenta focului. Unele permit propagarea focului, altele nu, unele degaja fum si picura, altele nu. Mai multe informatii despre comportamentul materialelor gasiti in Clasificarea Europeana de reactie la foc.


Clasificarea Europeana
.pdf
Download PDF • 111KB




4. Atentie la vibratii.


Fiind o structura relativ usoara, mansarda sau podul dvs. din lemn va vibra sub actiunea vantului. Un aspect foarte important in alegera izolatiei termice este rezistenta sa la miscarile structurale ale constructiei. Vata minerala este foarte sensibila la vibratii.


Izomag Construct Bucuresti prin proiectul open source, intitulat "Make it Right", pune la dispozitie o serie intreaga de informatii pentru cele mai bune practici de durabilitate in hidroizolatii terase si izolare termica.


Pentru mai multe informatii referitoare la izolatia termica a mansardelor, nu ezitati sa intrati in legatura cu noi.

260 afișări
bottom of page