top of page

Importanta si Rolul Barierei de Vapori.


Bariera de vapori in hidroizolatii terase. Bucuresti. Izomag Construct
Ce este bariera de vapori

Acoperisul sau terasa este un sistem in care fiecare componenta are importanta sa si de aceea este foarte important ca materialele utilizate sa fie de cea mai buna calitate.


In lucrarile de termo hidroizolatii terase bariera de vapori are rolul de a opri vaporii de apa sa ajunga in structura acoperisului protejand astfel izolatia acestuia. Bariera de vapori poate fi constituita din materiale diferite (membrane bituminoase, folie PVC, folie aluminiu, etc.).


In cazul lucrarilor de hidroizolatii terase, membrana bituminoasa cu armatura din fibra de sticla se va aplica doar pe suport din beton, cea armata cu poliester ce se va aplica pe suport din lemn sau tabla. Montarea barierei de vapori, intotdeauna se va face prin lipire cu flacara in totalitate.


Alegerea barierei de vapori.


Alegerea barierei de vapori depinde în principal de nivelul de umiditate din aerul din interiorul clădirii. Este important să se înțeleagă că există diferențe semnificative între un showroom auto și o piscină. Nu toate tipurile de clădiri necesită aceeași protecție împotriva umezelii pe partea caldă a construcției. Nivelurile de umiditate din aer pot varia în funcție de climatul interior al clădirilor.


Expertiza de înaltă calitate facilitează alegerea barierei de vapori potrivite.


Este potrivită o barieră de vapori pentru fiecare tip de climă interioară?

Nu. Ceea ce contează cel mai mult este instalarea profesională a unei bariere de vapori în conformitate cu standardele și detaliile de execuție. O barieră de vapori montată corect garantează următoarele:


  • Protectie maxima a izolatiei termice. Izolația este complet „etanșată” între două straturi bituminoase impermeabile. Bariera de vapori și stratul inferior trebuie de asemenea să fie perfect conectate între ele.

  • Barieră de vapori complet impermeabilă Acoperirile longitudinale și transversale ale barierei de vapori trebuie să primească un finisaj impermeabil de către acoperiș.

  • Aderentă perfecta de stratul suport O barieră de vapori care aderă perfect de suport nu este importantă doar atunci când vine vorba de evitarea problemelor de umiditate. Este important pentru rezistența vântului a întregul acoperiș.


O destinatie speciala o are bariera de vapori din membrana bituminoasa cu folie de aluminiu. Aceasta se aplica in spatii umede, unde umiditatea si temperatura trebuie mentinute constant. O barieră de vapori ranforsată cu ALU permite unei clădiri să reziste testului timpului Din acest motiv, o barieră de vapori cu protecție suplimentară din aluminiu este strict necesară doar pentru o clădire avand un climat mare de umiditate.


Anumite proiecte de hidroizolații termice pentru terase includ și un strat de difuzie a vaporilor, separat de stratul de barieră împotriva vaporilor. În această situație, se poate realiza folosind două metode:


1. aplicarea unei bariere de vapori pe stratul suport pregătit, lipită cu flacăra în benzi continue, astfel încât să creeze canale de corespondență între suprafețele orizontale și verticale. Se aplică periodic și nu pe întreaga suprafață a membranelor bituminoase.


2. aplicarea unei membrane bituminoase care are deja un strat suplimentar de bitum sub formă de romburi sau dungi, astfel încât prin încălzire ușoară cu flacăra, surplusul de bitum să se activeze și membrana să fie lipită doar acolo pe stratul suport. Spațiile create între stratul suport și membrana bituminoasă nelipită permit evacuarea vaporilor (difuzia).


Pentru cele doua cazuri exemplificate mai sus, este interzisa aplicarea sapei peste izolatia termica. Greutatea ei va obtura canalele de corespondenta si practic se va anula intreaga difuzie.


În vederea refacerii lucrărilor de hidroizolații la terase, vechea membrană bituminoasă deja existentă poate funcționa ca o barieră de vapori. Fixarea mecanică nu este o opțiune viabilă. Izolația termică va fi aplicată prin lipire. În cadrul lucrărilor de termo-hidroizolații la terase, este esențial să se monteze o barieră de vapori. Fiecare clădire prezintă niveluri variate de umiditate, ceea ce poate conduce la probleme legate de umezeală și condens.



În situația lucrărilor de izolații termice la acoperișuri în sistem rece, în mansarde sau pe pereții exteriori, bariera de vapori este extrem de importantă. Izolația termică trebuie mereu să fie protejată cu un strat de separație pe ambele părți. Absența acestui strat (bariera de vapori) poate duce la formarea mucegaiului și a putregaiului în izolația termică din cauza pătrunderii umezelii.

Greseli comune in lucrarile de hidroizolatii terase si de izolatie termica:


- Lipirea deficitara a barierei de vapori pe stratul suport,

- Alegerea si pozarea gresita a barierei de vapori,

- Turnarea unei sape peste termosistem, greutatea ei ducand la anularea canalelor de corespondenta create, ducand practic la anularea intreagii difuzii.


Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati.

585 afișări

留言


bottom of page