top of page

Ce Este Bariera de Vapori ?


Acoperisul sau terasa este un sistem in care fiecare componenta are importanta sa si de aceea este foarte important ca materialele utilizate sa fie de cea mai buna calitate.


In lucrarile de termo hidroizolatii terase bariera de vapori are rolul de a opri vaporii de apa sa ajunga in structura acoperisului protejand astfel izolatia acestuia. Bariera de vapori poate fi constituita din materiale diferite (membrane bituminoase, folie PVC, folie aluminiu, etc.).


In cazul lucrarilor de hidroizolatii terase, membrana bituminoasa cu armatura din fibra de sticla se va aplica doar pe suport din beton, cea armata cu poliester ce se va aplica pe suport din lemn sau tabla. Punerea in opera se va face numai cu flacara.


O destinatie speciala o are bariera de vapori din membrana bituminoasa cu folie de aluminiu. Aceasta se aplica in spatii umede, unde umiditatea si temperatura trebuie mentinute constant. Aplicarea se face cu flacara.


Unele proiecte de termo hidroizolatii terase sunt prevazute si cu un strat de difuzie a vaporilor, separat de cel de bariera de vapori. In cazul acesta, se poate executa prin doua metode:

1. aplicarea pe stratul suport amorsat, a barierei de vapori lipita cu flacara in benzi continue, astfel incat sa sa creeze canale de corespondenta intre suprafetele orizontale si verticale. Se aplica periodic si nu pe intreaga suprafata a membranelor bituminoase.

2. aplicarea unei membrane bituminoase care are deja prevazuta cu un strat suplimentar de bitum sub forma de romburi sau dungi, astfel incat printr-o usoara incalzire cu flacara surplusul de bitum sa se activeze si membrana sa fie lipita doar acolo pe stratul suport. Spatiile create dintre stratul suport si membrana bituminoasa nelipita, permit indepartarea vaporilor (difuzia).


In cazul lucrarilor de izolatii termice la acoperisuri in sistem rece, la mansarde sau la pereti exteriori, bariera de vapori are o importanta covarsitoare. Izolatia termica trebuie intotdeauna sa fie protejata printr-un strat de separatie pe ambele parti. Lipsa acestui strat (bariera de vapori) permite aparitia mucegaiului si a putregaiului in izolatia termica datorita patrunderii umezelii.

Greseli comune in lucrarile de hidroizolatii terase si de izolatie termica:


- Lipirea deficitara a barierei de vapori pe stratul suport,

- Pozarea gresita a barierei de vapori,

- Turnarea unei sape peste termosistem, greutatea ei ducand la anularea canalelor de corespondenta create, practic anuland intreaga difuzie.


Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati.

462 afișări
bottom of page