top of page

Importanta amorsarii in lucrarile de hidroizolatii terase.


Amorsarea in lucrarile de hidroizolatii terase. Bucuresti. Izomag Construct
Amorsarea suprafetelor.

Amorsa bituminoasa este o solutie lichida si vascoasa de culoare neagra. Este un produs petrolier avand un amestec de bitum, de solventi sau de apa. Rolul ei este de a inchide porii stratului suport in vederea lipirii cu flacara sau cu adeziv bituminous a membranelor bituminoase. Functie de compozitie si de temperatura, timpul ei de uscare este de cca. 2 ore. Dupa uscare se formeaza o pelicula subtire si neagra. Aplicarea se face cu pensula, cu trafeletul sau prin pulverizare.


Amorsarea este un pas important in lucrarile de hidroizolatii terase, deoarece asigura aderenta optima a membranei hidroizolante pe stratul suport.


Importanta si avantajele amorsarii in lucrarile de hidroizolatii terase:


  1. Imbunatateste aderenta: Amorsarea creste aderenta membranei hidroizolante la suprafata de baza, reducand astfel riscul de dezlipire sau alunecare a membranei.

  2. Previne infiltratiile: Un strat bine amorsat, temporar poate preveni infiltratiile prin porii sau crapaturile suprafatei de baza, ducand la protejarea structurii.

  3. Creste durabilitatea: Amorsarea poate imbunatatii durabilitatea membranei hidroizolante, reducand astfel riscul de fisurare sau degradare in timp.

  4. Usureaza procesul de aplicare: Amorsarea poate facilita procesul de aplicare a membranei hidroizolante, permitand o aplicare mai uniforma si un finisaj mai curat.

  5. Reactiveaza bitumul din compozitia vechii membrane bituminoase.

In concluzie, amorsarea este un pas esential in lucrarile de hidroizolatii care poate asigura o buna performanta si durabilitate a sistemului de hidroizolare. Este foarte important sa se respecte recomandarile producatorului si sa se utilizeze produse adecvate pentru amorsarea suprafetelor inainte de aplicarea membranei hidroizolante. Nu de putine ori am vazut cum

"Dorel" dilueaza amorsa cu motorina, pentru ca este prea groasa.


Conditii de aplicare.


Inaintea amorsarii suprafetei, toate materialele de pe terasa trebuie indepartate, stratul suport trebuie sa aibe o rugozitate de 1.5 mm si sa fie curatat de praf. Temperatura de aplicare nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade C. Deasemenea umiditatea mare nu va perimite aderenta membranelor bituminoase pe suport. Un lucru foarte important este culoarea stratului suport dupa uscarea amorsei. Trebuie sa aibe culoarea neagra, nu maro. In acest caz este necesara aplicarea unui nou strat de amorsa bituminoasa.


Pentru lucrarile de hidroizolatie la obiectivele de arta ingineresti (pasaje si poduri peste ape) unde umiditatea este crescuta, exista amorse bituminoase special concepute pentru astfel de conditii.


Reguli de aplicare.


Inaintea efectuarii hidroizolatiei cu membrane bituminoase, este obligatoriu aplicarea amorsei bituminoase pe stratul suport. Ea se aplica pe zidarie din beton, din caramida, pe lemn, pe tabla sau pe membrane bituminoase vechi. Zidaria trebuie sa fie obligatoriu tencuita pentru egalizarea suprafetelor, intrucat membranele bituminoase nu vor adera, chiar daca suprafata este bine amorsata. In timp ele se vor dezlipi, creand fenomenul de "migrare" pe suprafetele orizontale.


In cazul reparatiilor lucrarilor de hidroizolatie terasa, amorsarea vechi membrane bituminoase este obligatorie. Mai ales in cazul membranelor finisate cu paete de ardezie. Pe langa faptul ca imbunatateste aderenta, doar amorsa pe baza de solvent activeaza bitumul din compozitia vechii membrane. Topirea cu flacara si impregnarea ardeziei in masa vechii membrane nu este solutia recomandata de catre nici un producator. Retineti faptul ca inainte de aplicare, amorsa nu trebuie sa se dilueze cu nici un solvent. Cu cat este mai vascoasa, cu atat are suprafata de acoperire mai buna si nu necesita al doilea strat de aplicare.


Consum.


In functie de natura si rugozitatea stratului suport, consumul tehnologic este de 0.2 - 0.3 l/m2. Rugozitatea stratului suport nu trebuie sa fie mai mare de 1.5 mm. Deasemenea umiditatea sa fie sub 15%.

Concluzii.


Nu trebuie folosita ca strat de hidroizolatie permanent, intrucat ea nu stopeaza apa si nu rezista la actiunea razelor solare. Stoparea infiltratiilor se face prin aplicarea unei solutii de hidroizolatie, conectata la un sistem de receptori pluviali bine dimensionati si pozati pe o panta corespunzatoare (minim 3%).

168 afișări
bottom of page