HIDROIZOLATII TERASE CU MEMBRANE BITUMINOASE IKO

IZOLATII TERMICE CU PANOURI RIGIDE DIN PIR

BLOG   TERMO HIDROIZOLATII   TERASE

WWW.IZOMAG.COM

Alegerea membranelor pentru hidroizolatii terase.


Ce este important in alegerea membranelor bituminoase pentru hidroizolatii ?

Pentru lucrarile de hidroizolatii terase, important in alegerea membranelor bituminoase, mai ales ca strat final, sunt:

  • garantia oferita de catre producator,

  • calitatea si cantitatea aditivului din bitum,

  • armaturile,

  • finisarile

  • grosimea lor.


1. Grosimea si nu greutatea.

In general membranele bituminoase [conform normativului de hidroizolatii, NP 0040] pentru strat final [sistem monostrat] trebuie sa fie de minim 4 mm grosime si sa contina dubla armatura [poliester si fibra de sticla]. Multi producatori isi exprima membranele in kg/m2. Membranele bituminoase IKO (Polygum) detin o dubla armatura si se pot pune in opera si cu adeziv bituminos, fapt ce conduce de 1 mm aport la grosimea hidroizolatiei. In final se realizeaza un sistem de hidroizolatii de minim 5 mm. Lipirea cu flacara in totalitate duce la subtierea membranei si la posibilitatea ca armaturile membranei sa fie afectate de neregularitatile suportului.

2. Calitatea bitumului.


Bitumul are sensibilitate la temperatura si la imbatranire. De aceea este nevoie de aditivarea lui (SBS sau APP). Tipul si procentul aditivului din masa de bitum influenteaza durata de viata, performatele si pretul membranelor.


Membranele cu SBS – au punct de inmuiere de maxim 120 grade C teoretic, practic – 70-110 grade C. Flexibilitate la rece este de -20/-25C.

Membranele cu APP – au punct de inmuiere de 140-150 grade C. Flexibilitate la rece de -15/-20 C. Domeniul de temperaturi de lucru al membranei puse in opera este mai larg in cazul celor cu bitum APP. Un rol important il are si calitatea bitumului folosit – distilat sau oxidat. Bitumul oxidat este trecut prin curent de aer cald [respectiv, imbatranit] fata de cel distilat extras din exploatare directa.

Bitumul distilat este mai putin accesibil producatorilor autohtoni.

3 Armaturile din masa membranei.

In general membranele cu SBS detin o singura armatura. In cazul sistemului multistrat, o membrana bituminoasa trebuie sa fie armata cu poliester si cealalta cu fibra de sticla.

Toate membranele cu SBS, pe langa ca au o singura armatura, au si o folie de PE. Aceasta nu permite lipirea la rece cu adeziv. Utilizarea adezivului confera sistemului un plus de 1 mm de hidroizolatie la grosimea de 4 mm al membranei [grosime care nu este afectata, ea ramanand integrala]. Adezivul bituminos confera aderenta marita pe stratul suport, preia din neregularitatile suportului – neafectand membrana, permite pozari usoare ale membranei, daca se observa o deviatie de la pozitie. Aplicarea cu flacara nu permite aceasta repozare.


4. Finisarea membranelor.

Utilizarea paetelor de ardezie este impusa membranelor cu SBS (datorita punctului de inmuiere real scazut - recomandat climatului tarii noastre si a slabei rezistente la actiunea razelor UV). In cazul teraselor necirculabile, arhitectii si dezvoltatorii opteaza pentru cele cu ardezie [mai ales in cazul teraselor “jucate”/ la diferite cote, care se pot observa de mai sus]. Dar utilizarea ardeziei duce si la o imbatranirea timpurie a bitumului. Pentru ca ardezia este o roca – piatra inmagazineaza caldura pe care o elibereaza treptat, chiar si dupa ce suprafata acoperisului nu mai este “scaldata” de soare.

Daca se doreste o protectie suplimentara a terasei, recomandam vopsitoriile reflectorizante pe baza de bitum sau cele acrilice. Stratul de vopsitorie astfel aplicat, protejeaza membrana de actiunea razelor UV.

Membranele aditivate cu SBS se aplica intotdeauna bistrat, numai cu flacara, primul strat armat cu poliester si al doilea cu fibra de sticla si finisat cu arezie. Ardezia dupa un timp, se “detaseaza”, este “culeasa” din dreptul doliilor/gurilor de scurgere, daca nu cumva au infundat sistemul de evacuare al apelor pluviale.


5. Garantia oferita de producator, nu de catre executant.

Majoritatea producatorilor de membrane bituminoase ofera garantie cuprinsa intre 2 si 5 ani. Dupa aceasta perioada, producatorul nu mai garanteaza calitatea membranei la parametri specificati in fisa tehnica. Membranele incep sa crape, sa se dezlipeasca de pe stratul suport si bitumul incepe sa imbatraneasca.


ATENTIE MARE !

V-ati intrebat pe ce baza antreprenori de hidroizolatii ofera garantie 10 ani la lucrari cu materiale avand doar 2 sau 5 ani garantie ?


In cazul membranelor cu bitum APP, producatorii ofera o garantie de 10 - 15 ani. Mai mult decat atat, in afara de aceasta garantie, membranele APP pentru hidroizolatii terase se preteaza climatului din tara noastra si detin rapoarte de viata cuprinse intre 25 si 40 de ani.111 afișare