top of page

Alegerea Membranelor Pentru Hidroizolatii Terase


În general, alegerea membranei bituminoase se va face in functie de calitate si care să fie adecvată proiectului de hidroizolații terase. De asemenea, este important să aveți în vedere și expertiza și experiența antreprenorului de hidroizolații pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere și să instalați membrana corect.


Criteriile de alegere a membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase ?


Alegerea membranelor bituminoase pentru hidroizolații depinde de o serie de factori, cum ar fi tipul de construcție, dimensiunea suprafeței ce urmează să fie hidroizolată, condițiile climatice și de mediu, precum și bugetul disponibil.

Iată câțiva factori cheie care ar trebui să fie luați în considerare atunci când se alege o membrană bituminoasă pentru hidroizolații:


  • grosimea,

  • calitatea bitumului,

  • armaturile din masa membranei,

  • finisarile

  • garantia oferita de catre producator,

  • durata de viata stabilita.


1. Grosimea si nu greutatea.

Grosimea și tipul de strat de armare pot afecta rezistența la tracțiune și la perforare a membranei, precum și durata de viață a acesteia.

In general membranele bituminoase [conform normativului de hidroizolatii, NP 0040] pentru strat final [sistem monostrat] trebuie sa fie de minim 4 mm grosime si sa contina dubla armatura [poliester si fibra de sticla]. Multi producatori isi exprima membranele in kg/m2. Membranele bituminoase IKO (Polygum) detinand o dubla armatura se pot pune in opera prin lipire cu flacara sau cu adeziv bituminos,

2. Calitatea bitumului si procentul de aditivare.


Bitumul are sensibilitate la temperatura si la imbatranire. De aceea este nevoie de aditivarea lui (SBS sau APP). Tipul si procentul aditivului din masa de bitum influenteaza semnificativ durata de viata, performata si pretul membranei.

Membranele cu SBS – au punct de inmuiere de maxim 80 grade C. Flexibilitate la rece este de -20/-25C. Membranele cu APP – au punct de inmuiere de 140-150 grade C. Flexibilitate la rece de -15/-20 C. Domeniul de temperaturi de lucru al membranei puse in opera este mai larg in cazul celor cu bitum APP.


Un rol important il are si calitatea bitumului folosit – distilat sau oxidat. Bitumul oxidat este trecut prin curent de aer cald [respectiv, imbatranit] fata de cel distilat extras din exploatare directa.

Bitumul distilat este mai putin accesibil producatorilor autohtoni.

3 Armaturile din masa membranei.

In general multe membrane APP si SBS detin o singura armatura. In cazul sistemului de hidroizolatii terase multistrat, hidroizolatia trebuie sa contina o membrana bituminoasa armata cu poliester si una cu fibra de sticla.

Membranele aditivate cu SBS au pe intrados folie de PE. Aceasta nu va permite lipirea cu adeziv bituminos. In cazul membranelor IKO si Derbigum, lipsa foliei permite lupirea la rece cu adeziv, conferind sistemului un aport de 1 mm in plus de hidroizolatie. In plus adezivul bituminos confera aderenta totala pe stratul suport si preia din neregularitatile stratului suport.

4. Finisarea membranelor.

Utilizarea paetelor de ardezie este impusa membranelor cu SBS (datorita punctului de inmuiere real scazut si a slabei rezistente la UV). In cazul teraselor necirculabile, arhitectii si dezvoltatorii opteaza pentru cele cu ardezie [mai ales in cazul teraselor “jucate”/ la diferite cote]. Dar utilizarea ardeziei duce si la o imbatranirea timpurie a bitumului. Pentru ca ardezia este o roca – piatra inmagazineaza caldura pe care o elibereaza treptat, chiar si dupa ce suprafata acoperisului nu mai este “scaldata” de soare.

Daca se doreste o protectie suplimentara a terasei, se recomanda vopsitoriile reflectorizante pe baza de bitum sau cele acrilice. Stratul de vopsitorie astfel aplicat, protejeaza membrana SBS de actiunea razelor UV.

Datorita bitumului aditivat cu polipropilena atactica (APP) membranele aditivate cu acet tip de bitum asigura o inalta protectie la UV si nu necesita protectie suplimentara. In cazul membranelor cu SBS dupa un timp ardezia se “detaseaza”, este “culeasa” in dreptul doliilor/gurilor de scurgere, fapt ce va lasa hidroizolatia fara protectie la UV.


5. Garantia oferita de producator, nu de catre executant.

Majoritatea producatorilor de membrane bituminoase ofera garantie cuprinsa intre 2 si 5 ani. Dupa aceasta perioada, producatorul nu mai garanteaza calitatea membranei la parametri specificati in fisa tehnica. Membranele incep sa crape, sa se dezlipeasca de pe stratul suport si bitumul incepe sa imbatraneasca. Cele aditivate cu APP in procent de peste 28% sunt insotite de o garantie de la 10 la 15 ani.


ATENTIE !

V-ati intrebat pe ce baza antreprenorii de hidroizolatii ofera o garantie de 10 ani, la lucrari cu materiale de 2 sau 5 ani garantie ?


6. Durata de viata.


Multe membrane bituminoase nu sunt testate in situ cu privire la durata lor de viata. Mai mult decat atat, in afara de garantia de 15 ani, membranele IKO si Derbigum sunt insotite de rapoarte durata de viata (intre 25 si 40 de ani).


328 afișări
bottom of page