Izolatii termice cu PIR.
Despre conductibilitate si despre rezistenta termica
- Ce este conductibilitatea termica ( λ ) ?
Conductivitatea termica λ, indica capacitatea de izolare a unui material pentru izolatii termice. Acesta ajuta la efectuarea calculelor pentru stabilirea grosimii. Capacitatea izolatoare, din punctul de vedere al coeficientului λ, inseamna capacitatea materialului de izolatii termice de a lasa caldura sa treaca, de a pierde caldura.
Coeficientul de conductivitate termica (sau conductibilitate termica) λ, este egal cu cantitatea de caldura ce trece timp de 1 ora printr-un material cu grosimea de 1 m, cu suprafata de 1 mp si la o diferenta de temperatura pe cele doua fete ale sale de 1 grad Celsius. Acesta se exprima in W/mK. Valoarea λ mica, inseamna capacitate redusa a materialului de a pierde caldura, coeficient λ mare inseamna capacitate marita de a pierde caldura. Rezulta izolatii termice mai performante.
Prin urmare, alegerea materialelor pentru izolatii termice pentru lucrarile de termo hidroizolatii terase sa face în functie de conductivitatea termica (λ) si de grosimea materialului, ce da rezistenta termica dorita. Comparand valorile din tabel, veti vedea ce materiale sunt mai eficient din punct de vedere termic, pentru lucrarile de termo hidroizolatii terase sau de izolatii termice.
Rezistenta termica ( R )
Pentru comparatia capacitatii de izolatii termice, s-a introdus notiunea de rezistenta termica la transmisia caldurii ( R ).
Este direct proportionala cu grosimea materialului si invers proportionala cu conductivitatea: R = d/λ.
Se utilizeaza in calcule termotehnice (izolatii termice) pentru lucrarile de izolatii termice sau de termo hidroizolatii terase.
Se pot face comparatii a capacitatii izolatoare a diverselor materiale pe grosimi diferite. Vedeti tabelul comparativ.
Rezistenta temica, R, arata capacitatea unei anumite grosimi de material de a nu pierde caldura. Astfel, polistirenul expandat de 10 cm grosime are R = 2,60 W/mK , cel extrudat de 10 cm grosime are R = 2,95 W/mK, vata minerala de 10 cm, R = 2,50 W/mK si panourile din PIR de 10 cm grosime au R = 3,70 W/mK. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat materialul izolator este mai bun.
Prin urmare, alegerea materialul pentru lucrarile de izolatii termice si de termo hidroizolatii terase se face în functie de conductivitatea termica (λ) si de grosimea materialului. Acestea dau rezistenta termica (R) pe care o doriti.
Modificarea valoarii coeficientului de conductibilitate termica - λ
Umiditatea.
Capacitatea izolatoare a materialelor de izolatii termice se bazeaza pe aerul inchis în porii raspanditi uniform în masa lor.
Aerul captat în structuri de dimensiuni mici ( sub 3 mm ) este cel mai bun izolator, λ aer = 0,025 W/mK.
În conditii de umezeala, apa care inlocuieste aerul din porii materialului de izolatii termice duce la marirea conductibilitatii termice. Apa este de 23,2 ori mai buna conducatoare de caldura decat aerul. Ea are valoarea λ = 0,58 W/mK.
Vata de sticla sau vata bazaltica, sunt bune materiale de izolatii termice dar nu rezista în conditii de umiditate. De aceea, cand folosim vata minerala ca material pentru izolatii termice, este foarte importanta bariera de vapori si respectarea tehnologiei care asigura ventilatia.
Pentru vata minerala cu densitatea de 60 kg/mc, valoarea λ = 0,042 W/mK , iar pentru vata minerala cu densitatea de 70 kg/mc, avem valoarea λ = 0,045 W/mK.
Temperatura.
Conductivitata termica creste odata cu cresterea temperaturii la care este supus materialul. Uneori producatorii de materiale de izolatii termice, determina conductivitatea la temperaturi intre 10 ̊C si 23 ̊C.
De exemplu, la 0 ̊C pentru polistirenul XPS avem λ= 0,0397 W/mK si la 23 ̊C avem λ=0,0420 W/mK . Dupa cum observati, conductivitatea nu se majoreaza semnificativ odata cu cresterea temperaturii .
Un material poate fi considerat adecvat pentru izolatii termice, daca valoarea conductibilitatii termice este de cel putin sau egala cu λ < 0,10 W/mK.
Coeficient de conductibilitate termica (λ)
-
Polistiren EPS - 0.030 - 0,038 W/mK
-
Polistiren XPS - 0.029 - 0.037 W/mK
-
Vata minerala - 0.033 - 0.042 W/mK
-
PIR - 0.022- 0.026 W/mK
-
Lemn - 0.17 W/mK
-
B.C.A. - 0.25 - 0.34 W/mK
-
Cărămizi cu goluri - 0.46 - 0.75W/mK
-
Cărămida plina - 0.8 W/mK
-
Beton armat - 1.62 - 2.03 W/mK
-
Otel - 58 W/mK
-
Aluminiu - 220 W/mK
Prezentele valori sunt cu titlu informativ.
Ele variaza in functie de producator.