top of page

Valorilor din fisele tehnice ale membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase.


Evaluarea membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase. Bucuresti. Izomag Construct

Evaluarea membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase.


Pentru o alegerea cat mai buna a materialelor hidroizolante pentru lucrarile de hidroizolatii terase, explicam detaliat caracteristicile tehnice trecute de catre producatori in fisele tehnice si in declaratiile de conformitate. Unele dintre acestea poate nu se vor regasi in documentele mentionate mai sus. Emplificam mai jos pe cele mai importante.


- Rezistenta la sfasiere releva forta necesara pentru ruperea unui esantion ce suporta in zona de maxima solicitare, o distributie neuniforma a fortelor la tractiune sau la intindere. Valoarea fortei se exprima in N. Acest parametru este util pentru calcularea si verificarea membranelor fixate mecanic, in special in cazul suprafetelor verticale si a celor cu panta accentuata.


- Stabilitatea dimensionala indica variatia dimensionala a membranelor bituminoase expuse la temperature inalte. Stabilitatea dimensionala se enunta pentru sensul longitudinal si sensul transversal. Este relevant mai ales pentru membranele polimerice.


- Delaminarea se caracterizeaza prin prezenta sau absenta fenomenului de desprindere a masei hidroizolante in raport cu ramatura, in conditii date de temperatura si umiditate.


- Etanseitatea imbinarilor este un parametru ce releva nivelul de etanseietate a imbinarilor (suprapunerilor) dintre doua membrane. Imbinarile trebuie sa asigure etanseitate la o presiune de aer de minm 10 Kpa timp de 30 minute.


- Punctul de inmuiere este temperatura la care membrane bituminoasa incepe sa se topeasca. Acest punct arata si temperatura de lucru in momentul lipirii cu flacara. O temperatura mica indica faptul ca in cazul caldurii excesive acestea se topesc, luand aspect de “magiun”. Pe suprafetele verticale ele se dezlipesc, compromitand intreaga structura de hidroizolatie. Mentionam ca in Romania in timpul zilelor caniculare, temperatura la nivelul teraselor poate depasi 80 ° C. Absorbtia caldurii se face in mare parte datorita culorii inchise a membranelor.


- Rezistenta la sarcina statica este un parametru ce releva greutatea pe care o poate suporta membrana bituminoasa fara a se deforma. Valoarea parametrului se exprima in kg/m2. Aceasta valoare este importanta la membranele bituminoase strat final, in cazul teraselor circulabile cand sunt finisate cu placi ceramice, dale sau sape de protectie sau de egalizare.


- Stabilitatea la cald. Pentru acest test membranele bituminoase sunt supuse la o temperatura de 70 °C, pe pante de 45 grade, timp de 2 ore. Nu se admit scurgeri. Aceasta valoare este data de catre producator si indica gradul de rezistenta la temperaturi ridicate..


- Retragerea la suprapunere este un parametru ce indica cu cat se miscoreaza membranele bituminoase in conditii de frig. Este calculat pentru o suprafata de 1 m2. Aceasta valoare indica potentialul de dezlipire in cazul suprapunerilor sau a lipirilor in campul curent. Valoarea este importanta mai ales in cazul teraselor cu atic mare sau cu panta accentuata. De foarte multe ori membranele s-au deplasat inspre pante, creand valuri, permitand aparitia fenomenului de “migrare”.


- Impermeabilitatea la apa. Se clasifica in categorii de exigenta, conform tabelului.


Grafic impermeabilitate in hidroizolatii terase. Izomag Construct Bucuresti


- Comportament la temperaturi ridicate. Categorie semnificativa mai ales in cazul membranelor bituminoasa strat final expuse in contact direct cu factorii de mediu si este utila in timpul aplicarii inainte de a fi protejate cu elemente de constructie sau alte sisteme suplimentare. O valoare mica permite aparitia impregnarilor chiar si in urma unei apasari sau calcari usoare, lasand urme vizibile.


Clasificate T. Hidroizolatii terase Izomag Construct Bucuresti


- Forta de rupere (rezistenta) la tractiune. Acest parametru releva nivelul de rezistenta la tractiune a imbinarilor si se identifica prin forta la care apare ruptura in zona de aderenta sau in afara acesteia. Se exprima in N/5cm pentru sensul longitudinal si transversal conform tabelului de mai jos.


Grafic forta de rumpere membrane pentru hidroizolatii terase. Izomag Construct Bucuresti


- Alungirea la rupere la tractiune.

Este relevant pentru materialele hidroizolante dar si pentru structurile de hidroizolatii. Parametrul A se exprima in procente si cuprinde valori atat pentru sensul longitudinal cat si transversal. O valoare mica indica capacitatea materialului izolant de a ramane cat mai stabil.


Alungirea la rupere membrane hidroizolatii terase. Izomag Construct Bucuresti


- Flexibilitate la temperaturi scazute (la rece). Acest parametru (F) este specific membranelor bituminoase din mase omogene. Se exprima prin valoarea rezultata a calitatilor de impermeabilitate, test rezultat prin supunerea unei cololoane de apa de 5 cm inaltime timp de 24 ore, dupa indoirea la 180 grade pe diferite dornuri la temperaturi diverse. Pe scurt, parametrul F indica cat de flexibila este membrana bituminoasa la temperatura respectiva.


Mare ATENTIE. Acest parametru nu are nici o legatura si nu ilustreaza rezistenta membranei la rece in campul curent, intrucat hidroizolatiile cu membrane bituminoase nu se fac la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius. Datorita acestui parametru, din punctul nostru irelevant, multi producatori de membrane bituminoase prin campanii de marketing, ademenesc clientii de buna credinta.


Flexibilitatea la rece a lucrarilor de hidroizolatii terase. Izomag Construct Bucuresti


- Protectie la UV.

Aceasta caracteristica este cea mai importanta. Actiunea razelor UV asupra materialelor hidroizolante este cea mai distrugatoare. Nu inghetul, ploile, vantul sau grindina. De aceea producatorii de materiale imbunatatesc componenta membranelor pentru o mai buna comportare si rezistenta. Membranele aditivate cu APP nu trebuie protejate suplimentar, intrucat adaugarea si concentratia corecta a acestui aditiv asigura o protectie indelungata. Cele aditivate cu SBS se protejeaza suplimentar prin aplicarea de paete de ardezie. In timp paetele se desprind, lasand membranele expuse la actiunea razelor UV. De aceea acestea in timp devin asa zise “cartoane”, incep sa imbatraneasca (fenomenul de piele de elefant), sa crape sau sa se gaureasca.


- Combustibilitatea. Acest parametru se releva prin nivelul de combustibilitate, cu specificarea noxelor sau a topiturilor ce se produc in timpul arderii.


Membranele bituminoase de inalta performanta IKO si Derbigum sunt singurele membrane protejate la foc prin adaugarea de grafit in masa de bitum. Acesta in prezenta flacari expandeaza, nepermitand aprinderea chiar si la temperaturi inalte. Mai mult decat atat, ele au indeplinit toate cerintele privind protectia la foc si au obtinut FM Certificat (cea mai inalta distinctie si protectie la incendiu, eliberata de Boaston Institute).


Contactati-ne pentru mai multe informatii despre caracteristicile tehnice ale produselor de hidroizolatii terase.

192 afișări
bottom of page