top of page

Izolarea acoperisului. Structura rece sau structura calda.


Izolarea mansardei. Bucuresti. Izomag Construct
Acoperis cald sau acoperis rece?

Izolația termica a terasei este utilizată pentru a maximiza eficiența energetică a unei clădiri și pentru a reduce la minimum pierderile de căldură. Un acoperiș este clasificata drept „terasa” dacă are o inclinatie sub 10 °. Izolația terasei este utilizată pentru a permite unei cladiri sau unei camere să se simtă mai caldă în timpul iernii și mai rece în lunile de vară. Celuloza, polistirenul (EPS sau XPS ) si vata minerala au proprietăți diferite bune de izolare, dar panourile rigide din PIR funcționează deosebit de bine datorita rezistentei termice marite și se regăsesc în construcțiile moderne.


Există două abordări pentru instalarea izolației la terasa sau la mansarda:

- in structura calda, prin așezarea materialelor de izolație termica deasupra terasei,

- in structura rece. Presupune pozarea izolației termice la interior.


Structura caldă funcționeaza cel mai bine, cea rece are un cost de instalare mult mai mic si este mai putin eficienta termic.


Alegerea tipului de izolatie.

Alegerea tipului de izolare depinde în mare măsură de tipul imobilului. Structura caldă a terasei duce la faptul că terasa, acoperisul sau mansardă se afla în jurul aceleiași temperaturi ca cea din interiorul clădirii. Este cea mai bună alegere. Mare atentie, aceasta nu este o lucrare de tip bricolaj.

Cateodata materialele de izolatie termica in proiectele de termo hidroizolatii terase sunt plasate la interior (terasa ranversata). Acesta lucru permite ca terasa sa fie rece și este în general considerată o metodă depășită de izolare termica. Nu este recomandata din cauza problemelor multiple cauzate de condens si de aparitia mucegaiului. Este o solutie ieftina si foarte usor de realizat.


Acoperis sau terasa calda.

Există foarte multe avantaje ale instalării unei structuri calde la terasa. Permite conservarea căldurii fără a fi nevoie de o ventilare, previne umezeala și degradarea. Este considerată cea mai bună opțiune de izolatie termica a teraselor datorita conditiilor climaterice din tara noastra. In acest caz, panourile rigide din PIR sunt alegere cea mai buna, deoarece sunt extrem de durabile, nu permit aparitia mucegaiului, a putregaiului și pot rezista chiar si 50 de ani. Instalarea unui sistem de termo hidroizolatie la terase necesită cunostiinte si echipament special, așa că apelati la un antreprenor de specialitate.


Acoperis sau terasa rece.

Acoperisul rece este o modalitate ieftină de izolare a clădirilor, dar el necesită unui sistem foarte bun de ventilație pentru a preveni acumularea de umezeală. S-ar putea să nu fie cea mai bună soluție pentru izolarea terasei, dar totuși este prevazut în anumite proiecte.


Pozarea izolatiei termice.

O atentie deosebita se va acorda la montarea izolatiei. Aceasta intotdeauna trebuie sa se afle intre doua straturi de separare (bariera de vapori). In cazul izolatiilor termice la mansarde, ea se va poza pe capriori, nu intre ei. In acest fel se va evita aparitia socurilor termice care duc in final la mucegai si putregai. De multe ori se face greseala cand vata minerala, polistirenul sau alte materiale au fost instalate incorect. Practic s-a izolat cca. 90% din suprafata, restul de 10% fiind neizolata datorita capriorilor sau a altor elemente de sustinere. Informatii amanuntite despre pozitionare gasiti in acest articol.


Durabilitate.

Materialele de izolație sunt rezistente. Ele dureaza între 25 și 40 de ani. De remarcat este faptul că izolarea caldă a terasei tinde să se degradeze mai repede in cazul acoperisurilor calde, din cauza faptului că este expusă intemperiilor. Nu trebuie sa creeze motive de ingrijorare daca protejarea izolatiei termice in lucrarile de hidroizolatii terase se folosesc membrane bituminoase de mare performanta.

30 afișări
bottom of page