top of page

Pozitionarea izolatiei termice in structurile de hidroizolatii terase


Izolarea termică a teraselor este esențială pentru a preveni pierderea de căldură din clădire și pentru a îmbunătăți confortul termic la interior. Pentru a asigura o izolație termică adecvată, trebuie să se țină cont de anumite criterii de montaj în proiecte de hidroizolații terase.

a. - Pe strat suport din beton, amorsat in prealabil.

- o bariera de vapori de cel putin 2.5 - 3 mm grosime din membrana bituminoasa avand armatura din fibra de sticla, aplicata cu adeziv bituminos la rece si/sau cu flacara.

- izolatii termice din XPS sau din panouri rigide din PIR, acestea permitand aplicarea cu adeziv pe stratul de bariera de vapori,

- hidroizolatie din membrana bituminoasa simpla sau dublu armata lipita cu flacara/adeziv bituminos sau cu flacara in cazul existentei unei membrane autoadezive.

b. - Pe strat suport din tabla.

- izolatii termice din panouri rigide din XPS sau PIR. Aceste panouri rigide caserate cu fibra de sticla permit aplicarea direct pe stratul suport cu adeziv, fara necesitatea aplicarii barierii de vapori - hidroizolatie din membrana bituminoasa, in acelasi mod ca mai sus.

c. - Pe strat suport lemn.

- bariera de vapori din membrana bituminoasa armata cu poliester, fixata mecanic in camp si cu flacara pentru suprapunerile dintre suluri

- termoizolatia din panouri rigide dinXPS sau PIR gama, caserate bituminos sau cu fibra de sticla, permite aplicarea cu mastic bituminos de aderenta rapida pe stratul de bariera de vapori,

- hidroizolatia din membrana bituminoasa [dublu sa triplu armata cu poliester si fibra de sticla] cu adeziv bituminos la rece pe suprafata orizontala si cu flacara sau aer cald pentru suprapunerile dintre suluri, detalii tehnice si suprafata verticala. Panourile rigide din PIR, caserate bituminos sau cu fibra de sticla sunt stabile dimensional, nu se deformeaza in timp, au rezistenta la compresiune, sunt compatibile cu produsele de aplicare bituminoase.

Structura de acoperis inversat presupune aplicarea stratului de hidroizolatie direct pe sapa sau beton si apoi a izolatiei din polistiren extrudat intre doua straturi de geotextil, apoi lestat.

Utilizarea panourilor de polistiren expandat rigid in structura calda clasica, presupune conditii speciale de aplicare, mai ales ca in timp acesta prezinta deformatii spatiale necontrolate si nu este compatibil cu produsele de aplicare bituminoase.

Cea mai utilizata [si ieftina] este pozarea libera, apoi lestarea cu sapa de protectie. Metoda este foarte riscanta datorita conditiile climatice schimbatoare, pana la turnarea uscarea si amorsarea sapei si realizarea stratului de hidroizolatie.

- sapa de protectie, de cele mai multe ori, devine, astfel, elementul rece, favorizand aparitia punctului de roua; in timp, datorita fenomenului de gelivare, sapa prezinta pericolul de macinare, nemaifiind un suport sanatos pentru stratul de hidroizolatie.


O alta metoda este cea de incalzire locala a barierei de vapori si aplicarea imediata a placilor de polistiren dupa care, se aplica o membrana autoadeziva; apoi stratul final de hidroizolatie.


O metoda relativ noua este utilizarea barierei de vapori dublu adezive si apoi se continua cu aplicarea a placilor de polistiren dupa care, se aplica o membrana autoadeziva; apoi stratul final de hidroizolatie.

Utilizarea panourilor rigide din vata minerala, este mai indicata decat a polistirenului, datorita faptului ca este compatibila cu produsele de aplicare bituminoase, iar stratul de hidroizolatie din membrana bituminoasa poate fi aplicat monostrat, in cazul existentei stratului de caserare bituminos a vatei minerale, cu adeziv bituminos la rece sau cu flacara in totalitate, sau dublu strat [indicat] in cazul vatei minerale necaserate bituminos.

Exista un singur impediment: in timp, stratul de vata minerala se taseaza [micsorandu-si grosimea], afecteaza direct stratul de hidroizolatie, acest aspect este vizibil, in cazul aplicarii pe strat suport din tabla. Fixarile mecanice raman la "inaltimea initiala" ceea ce conduce la riscul strapungerii hidroizolatiei aplicate, astfel capacitatea de izolator termic este diminuata, necesitand operatii de reparatii / inlocuiri periodice a vatei minerale.

In scopul atingerii confortului dvs. tineti cont de urmatoarele avantaje:

1. Coeficientul de transfer termic (lambda) sa fie superior,

2. greutatea specifica a PIR-ului este comparabila cu a polistirenului si de minim 5 [cinci] ori mai mica decat in cazul vatei minerale. Prin urmare, rezulta o sarcina a acoperisului mai mica,

3. Timpul de executie/aplicare al termoizolatiei din placi rigide din PIR, este mult diminuat in comparatie cu celelalte doua materiale. Pentru moment, placile rigide PIR au comportamentul cel mai bun in structura calda de acoperis clasic. Sunt rezistente la foc, avand clasa de combustibilitate B.

Dezavantaje.

Panourilor rigide din PIR nu sunt recomandate in cazul executarii de acoperisuri inversate.


Izolatie termica terase si acoperisuri cu PIR. Izomag Construct Bucuresti.
Pozitionarea in structuri THI.

345 afișări

Comments


bottom of page