HIDROIZOLATII TERASE CU MEMBRANE BITUMINOASE IKO

IZOLATII TERMICE CU PANOURI RIGIDE DIN PIR

BLOG   TERMO HIDROIZOLATII   TERASE

WWW.IZOMAG.COM

Care este cea mai buna membrana bituminoasa?


In cazul unei lucrari de hidroizolatie, v-ati gandit cum veti alege membranele bituminoase pentru hidroizolatii?

Ce veti alege? membrane cu APP sau SBS ? Hidroizolatia va fi monostrat sau bistrat?

Care este criteriul de alegere a membranelor bituminoase?

- cu bitum aditivat cu APP sau SBS? - cu amatura simpla sau dubla ? - cum se face lipirea? cu adeziv bituminos la rece sau cu flacara in totalitate? In unele tari, membranele bituminoase aditivate cu SBS sunt mai utilizate decat in cazul membranelor bituminoase aditivate cu APP, iar in altele, invers. Acelasi lucru, se poate afirma pentru o regiune sau alta a aceleasi tari, functie de conditiile climaterice. Oferta de pret este principalul criteriul recunoscut in alegerea unui tip de membrana pentru executia de lucrari de hidroizolatii. V-ati intrebat de ce.

Tot bitumul este negru!!! CORECT.

Bitumul este materia prima de baza al membranelor bituminoase contribuind cu circa 55 - 70% in produsul final, diferenta de 7-25% reprezinta ponderea aditivului - polimer APP sau SBS, restul fiind filler.

Un alt aspect il reprezinta bitumul distilat fata de cel oxidat. Bitumul oxidat este inferior celui distilat. Pentru imbunatatirea proprietatilor bitumului, acesta se aditiveaza cu elastomer SBS sau APP. Astfel, amestecul bituminos obtinut capata caracteristici fizico-chimice superioare. La acest nivel, caracteristicile de baza sunt:

- Punctul de inmuiere este de 150 C la membranele cu APP si 110 C la membranele cu SBS. - Flexibilitatea la rece - 20 C membrane cu APP si - 25 C membrane cu SBS.

Cu alte cuvinte, temperaturile de lucru sunt mai mari in cazul membranelor bituminoase aditivate cu APP, conferindu-le rezistente mai mari si comportare mai buna pe timpul verilor calduroase. Acestea sunt ideale pentru conditiile climaterice din tara noastra. Membranele bituminase aditivate cu APP nu necesita protectie suplimentara cu ar fi ardezia, ca in cazul celor aditivate cu SBS. Avand in vedere ca, aplicarea membranelor se realizeaza in cazul temperaturilor mai ridicate de +5C, influenta flexibilitatii la rece este redusa. Bineinteles, aceste caracteristici sunt valabile numai in cazul cand se respecta reteta amestecului bituminos [20-28% APP sau 7-12% SBS]. Nerespectarea retetei amestecului bituminos se regaseste in oferta de pret mica a producatorilor.

Armatura simpla sau dubla/compozita?

Membranele bituminoase se armeaza fie cu poliester netesut, in cele mai multe cazuri, pentru a obtine proprietati fizice sporite (rezistente la intindere, alungiri), fie cu fibra de sticla, pentru a-i conferi stabilitate dimensionala, fie cu un compozit poliester netesut/fibra de sticla, fie cu cele doua armaturi independente - poliester netesut si fibra de sticla. Pozitionarea armaturilor in structura este un element important, mai ales, in cazul aplicarii membranelor cu flacara pe un strat rugos. Ideal este ca armaturile sa fie pozitionate in stratul superior. Membranele simplu armate vor fi aplicate in structuri bistrat, astfel: - subtrat cu armatura cu poliester, - stratul final cu armatura cu fibra de sticla.

Atentie:

In structura bistrat se recomanda ca cele doua straturi sa fie aplicate in acelasi sens, decalate prin o jumatate de latime de membrana si nu pe directii perpendiculare, pentru ca exista riscul de crestere al numarului de puncte sensibile de infiltratie a apei pluviale.

In general, in vederea obtinerii stabilitatii dimensionale a structurii de hidroizolatie, se recomanda utilizarea membranelor avand cel putin armatura compozita sau cu armatura dubla [poliester/fibra de sticla]. In cazul acesta manopera de executie este mult diminuata datorita lipirii unui singur strat de membrana bituminoasa - nu mai multe. Membranele bituminoase cu dubla armatura pot fi aplicate in sistem monostrat, in conditiile obtinerii unui strat final de minim 4 mm. Folosirea adezivului de lipire la rece a membranelor bituminoase, va confera un castig in plus de 1 mm de hidroizolatie.

Aplicarea membranelor pe stratul suport se realizeaza fie cu flacara in totalitate, fie cu adeziv bituminos la rece doar pe suprafata orizontala si flacara la suprapuneri, fie prin autoadezivitate sau termoadezivitate, mai ales in cazul straturilor suport sensibile la caldura [ex. polistiren]. Utlizarea ardeziei ca protectie suplimentara este necesara numai in cazul membranelor aditivate cu SBS.

Usor, usor, ati aflat de ce sunt asa de mari diferentele de pret la membranele bituminoase


SFAT:


Pentru durabilitatea proiectelor dvs, pentru executia lucrarilor de hidroizolatie, cautati sa alegeti membranele bituminoase dublu/triplu armate, aditivate cu APP, rezistente la foc si protectie la UV, avand durata de viata ce depaseste 25 de ani.

Veti face mari economii de bani. Ganditi-va ca investiti o data si bine, nemaifiind nevoie de ulterioare reparatii sau interventii.


282 afișare