top of page

Care este cea mai buna membrana bituminoasa pentru hidroizolatii terase?


Care este cea mai buna membrana pentru hidroizolatii terase.

Care este cea mai buna membrana bituminoasa?

Raspunsul este unul singur: acea membrana care are garantia cea mai mare si durata de viata (longevitatea) cat mai indelungata. Acestea sunt principalele criterii de alegere.


Restul este marketing, varietate de denumiri care mai de care mai variate si mai dedicate. Unele se vand la kg sau la mm grosime, altele au ardezie sau nu, altele rezista de la -30 la 120 grade C. Nu conteaza ce tipuri de proiecte de hidroizolatii trebuie sa fie finalizate. Toate proectele sunt aproape la fel, variaza doar stratigrafia. Important este ca membrana bituminoasa trebuie sa ofere o protectie indelungata impotriva infiltratiilor.


Pe scurt.

Performanta si calitatea unei membranei depind de trei factori: calitatea bitumului, procentul de aditiv si densitatea armaturilor din compozitie.


In Europa si in lume exista unele membrane bituminoase care sunt recunoscute pentru performanta lor deosebita si durabilitate, cum ar fi membranele aditivate cu APP (Atactic Poli Propilena). Acestea sunt din gama IKO si Derbigum. Ele sunt ideale pentru proiecte de hidroizolatii pentru aproape toate conditiile climaterice. De asemenea, pot fi aplicate cu usurinta pe suprafete curbe sau neregulate. Faptul ca ele se aplica in sistem monostrat, minimalizeaza necesitatea materialelor si a manoperei suplimentare. Practic un singur strat de membrane bituminoase, face cat doua sau trei straturi. In discutiile cu antreprenorii de specialitate, nu trebuie sa cadeti in capcana argumentelor de genul ca membrane prezentate de ei sunt cele mai vandute. Poate este adevarat. Dar luati aminte, ele se vand foarte mult pentru si la reparatii hidroizolatii, nu pentru lucrari noi. V-ati intrebat cate asociatii de propietari refac terasele dupa chiar si 5 ani. Mai mult decat atat, programele de reabilitare a blocurilor de locuinte, prevad garantii la lucrarile de hidroizolatie a terasei, de doar doi ani de zile. :)


Totusi, pentru siguranta dvs. alegerea membranelor pentru finalizarea proiectelor de hidroizolatii terase trebuie sa se faca si in baza urmatorilor factori:


Cu totii stim ca calitatea costa. Este important sa luati in considerare si sfaturile si recomandarile unui adevarat specialist in hidroizolatii. Mare atentie, pe piata sunt o multitudine de firme care executa hidroizolatii. Dar nu au nici o mica calificare, crezand ca este simplu sa lipesti cu flacara o membrana. Nu mai zicem ce preturi mari practica.


Natura bitumului din compozitia membranelor bituminoase.


Pentru imbunatatirea proprietatilor bitumului, membranele se aditiveaza cu SBS (stirenbutadienstiren) sau APP (polipropilena atactica). Astfel, amestecul obtinut permite membranelor sa capate caracteristici fizico-chimice superioare.


Aditivarea cu APP este mult superioara celei cu SBS, are o rezistenta marita la actiunea razelor UV, si nu permite membranelor sa crape si sa se dezlipeasca de pe stratul suport. Desigur procentul de APP sau de SBS din bitumul din compozitie (de la 10 la 30%) se ragaseste in oferta de pret a membranei.


Temperatura de lucru si finisajul.


Temperaturile de lucru sunt mai mari in cazul membranelor bituminoase aditivate cu APP, conferindu-le rezistente foarte mari si comportare excelenta in timpul verilor calduroase, a iernilor geroase si a furtunilor.


Procentul de APP din masa bitumului influenteaza considerabil rezistenta membranelor bituminoase la razele UV. In cazul membranelor IKO sau Derbigum, procentul de APP este intre 28 si 31%, pentru celelalte el este cuprins intre 5-20%.


Membranele aditivate cu SBS nu au protectie la UV. De aceea, pentru protectie suplimentara ele se finiseaza cu paiete de ardezie. In cazul membranelor aditivate cu APP, ardezia are rol decorativ (rosu, verde, etc).Membranele bituminoase de regula sunt armate cu:

  • poliester, pentru rezistenta la sfasiere si la tractiune,

  • fibra de sticla, pentru stabilitate dimensionala,

  • cu doua armaturi (poliester si fibra de sticla) ca in cazul gamei Derbigum si Iko - strat final.


Pozitionarea armaturilor in masa lor este deasemenea foarte importanta, mai ales in cazul aplicarii cu flacara pe un strat rugos. Ideal este ca armaturile sa fie pozitionate in treimea superioara, astfel incat sa ramana indeajuns bitum necesar lipirii.


Acest lucru nu se regaseste la membranele de tip bricolaj (Bauder, Arco, Tehnicol, General Membrane, etc). Un rol important il are si densitatea armaturilor. Cu cat armaturile sunt mai dense, cu atat mai mult ele confera stabilitate dimensionala si rezistenta la rupere. De aceea la membranele bituminoase de mare performanta IKO sau Derbigum, nu o sa vedeti niciodata crapaturi, rupturi sau dezlipiri de pe stratul suport.Conform normativului de hidroizolatii NP 040, in structurile de hidroizolatii terase, membranele simplu armate vor fi aplicate obligatoriu bistrat, adica: - primul strat cu armatura din fibra de poliester si stratul final cu armatura din fibra de sticla. Adesea nu se tine cont de acest aspect. Iata un simplu exemplu aici. Multi antreprenori de hidroizolatii nu respecta nici detaliile de executie date de catre producatorul de membrane. Din aceasta cauza vedem cu hidroizolatia "migreaza", face valuri sau se dezlipeste de pe stratul suport.

In cazul membranelor APP cu dubla armatura, se va utiliza un singur strat, deci o singura manopera de executie. Membranele IKO si Derbigum, neavand folie termofuzibila se pot lipi si cu adeziv bituminos. In acest fel se castiga 1 mm in plus de hidroizolatie si se asigura o aderenta perfecta si continua pe stratul suport. In plus lipirea la rece ofera si o serie intreaga de avantaje.

RECAPITULATIE

In concluzie, alegerea membranelor se face in baza garantiilor acordate de catre producator (nu de catre executant) si a duratei ei de viata. Apropo. Duceti-va la un magazin de bricolaj si intrebati responsabilul de raion despre garantia membranelor comercializate de ei. Veti fi surprinsi de raspunsul primit. Garantia este data de executantul lucrarii, nu de catre producatorul de membrana.


De multe ori, o oferta mica de pret, ascunde o calitate mai slaba. Lucrarile de hidroizolatii terase fiind investitii in timp, cautati sa alegeti costurile si nu pretul. Astfel veti scapa de neplacerile din 5-7 ani, cauzate de infiltratii.


In articolul urmator cititi despre interpretarea carcteristicilor din fisele tehnice ale membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase.

478 afișări

Comentários


bottom of page