
Nu exista o singura membrana bituminoasa care sa fie considerata "cea mai buna", deoarece performanta si calitatea membranei depind de mai multi factori, cum ar fi tipul de proiect, conditiile climatice si cerintele specifice ale proiectului.
Cu toate acestea, exista unele membrane bituminoase care sunt recunoscute pentru performanta lor deosebita si durabilitate, cum ar fi membranele aditivate cu APP (Atactic Poli Propilena). Acestea sunt ideale pentru aplicatii in aproape toate conditiile. De asemenea, ele sunt usor de instalat si pot fi aplicate cu usurinta pe suprafete curbe sau neregulate.
Totusi, alegerea membranelor pentru finalizarea proiectelor de hidroizolatii terase se face in baza urmatorilor factori:
Garantia acordata de catre producator,
Durata de viata stabilita prin rapoarte,
Rezistenta climatica,
Protectia la foc,
Costurile de exploatare.
Este important sa luati in considerare si sfaturile si recomandarile specialistilor in hidroizolatii astfel incat sa puteti alege cea mai buna optiune pentru proiectul dvs.
Natura bitumului din compozitie.
Pentru imbunatatirea proprietatilor bitumului, membranele se aditiveaza cu SBS (stirenbutadienstiren) sau APP (polipropilena atactica). Astfel, amestecul obtinut permite membranelor sa capate caracteristici fizico-chimice superioare. Aditivarea cu APP este mult superioara celei cu SBS, are o rezistenta marita la actiunea razelor UV, si nu permite membranelor sa crape si sa se dezlipeasca de pe stratul suport.
Temperatura de lucru si finisajul.
Temperaturile de lucru sunt mai mari in cazul membranelor bituminoase aditivate cu APP, conferindu-le rezistente foarte mari si comportare excelenta in timpul verilor calduroase si a iernilor geroase. Procentul de APP din masa bitumului influenteaza considerabil rezistenta membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase. In cazul membranelor de mare performanta (gama IKO sau Derbigum), procentul de APP este intre 28 si 31%, pentru cele autohtone el este cuprins intre 5-12%.
Membranele aditivate cu SBS nu sunt protejate la UV. De aceea pentru protectie suplimentara la UV, ele se protejeaza cu paiete de ardezie.
Armatura membranelor.
Membranele bituminoase sunt armate cu:
poliester, pentru rezistenta la sfasiere,
fibra de sticla, pentru stabilitate dimensionala,
cu doua armaturi (poliester netesut si fibra de sticla) ca in cazul Derbigum si Iko strat final.
Pozitionarea armaturilor in masa lor este importanta, mai ales in cazul aplicarii cu flacara pe un strat rugos. Ideal este ca armaturile sa fie pozitionate in treimea superioara, astfel incat sa ramana indeajuns bitum necesar lipirii. Acest lucru nu se regaseste la majoritatea membranelor (Bauder, Arco, Tehnicol, General Membrane, etc). Rol important il are si densitatea armaturilor. Cu cat armaturile sunt mai dense, cu atat mai mult ele confera stabilitate dimensionala si rezistenta la rupere. De aceea la membranele IKO sau Derbigum, nu o sa vedeti niciodata crapaturi, ruperi sau dezlipiri de pe stratul suport.
Punerea in opera.
Conform normativului de hidroizolatii NP 040, in structurile de hidroizolatii terase, membranele simplu armate vor fi aplicate obligatoriu in structuri bistrat, astfel: - subtrat cu armatura cu poliester, - stratul final cu armatura cu fibra de sticla.
Adesea nu se tine cont de acest fapt. In cazul membranelor APP cu dubla armatura, se va utiliza un singur strat, deci o singura manopera de executie. Membranele IKO si Derbigum, neavand folie termofuzibila se pot lipi si cu adeziv bituminos. In caest fel sa castiga 1 mm in plus de hidroizolatie si o aderenta perfecta si continua pe stratul suport.
RECAPITULATIE
De multe ori, o oferta mica de pret, ascunde o calitate mai slaba a membranelor. Lucrarile de hidroizolatii terase fiind investitii in timp, cautati sa alegeti costurile si nu pretul. Veti scapa de neplacerile cauzate de infiltratii si de reparatiile din 5-7 ani.
In acest articol veti descoperi interpretarea carcteristicilor membranelor bituminoase pentru hidroizolatii terase.