top of page

Istoria Bitumului


Bitumul este cel mai vechi material de inginerie cunoscut și a fost folosit din cele mai vechi timpuri, ca adeziv sau ca agent de impermeabilizare. Cu 6.000 ani in urma, in Sumeria se folosea bitum natural pentru captuseala constructiilor navale.

Si acum în Pakistan, există un rezervor de apă deosebit de bine conservat, care datează din anul 3.000 înaintea lui Cristos. Blocurile de piatră ce formeaza pereții rezervorului sunt lipiti si captusiti cu bitum.

Se crede că Nabucodonosor, a fost unul dintre primii adepti si bitumului, deoarece există dovezi că el a folosit materialul pentru impermeabilizarea zidăriei la palatul său și l-a folosit ca pastă pentru constructia drumurilor de piatră.

Versatilitatea bitumului ca material de construcție, a fost si este de neegalat. După ce a fost folosit ca adeziv și ca agent de impermeabilizare timp de peste 8.000 de ani, utilizările sale includ si acum construcția și întreținerea drumurilor. Este utilizat ca hidroizolatie la diferite constructii.

In secolul al 19-lea in SUA a început rafinarea bitumului.

Marea majoritate a bitumului utilizat de către industria de construcții de astăzi, este bitum rafinat, derivat din țiței. Acesta este un produs sofisticat, disponibil în mai multe forme și tipuri. De-a lungul timpului, bitumul a dat naștere la o multitudine de aplicații industriale, printre care si membranele bituminoase.

Bitumul a trecut cu succes testul timpului.



57 afișări
bottom of page